ΠΙΠΕΡΙΑ
ΠΙΠΕΡΙΑ
Η πιπεριά αποτελεί κοινό καλοκαιρινό λαχανικό με μοναδική γεύση και τραγανή υφή, που εντοπίζεται σε διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, κίτρινο, κόκκινο, μωβ, καφέ, πορτοκαλί και μαύρο.Το μήκος τους είναι 4-12 εκατοστά και, σε οι αντίθεση με τις μικρές πιπεριές, δεν είναι καυτερές, διότι περιέχουν ένα γονίδιο, το οποίο εξουδετερώνει την καψεϊκίνη (συστατικό στο οποίο οφείλεται η καυτερή γεύση της πιπεριάς) . Στην περιοχή της Μεσσηνίας οι καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι η πιπεριά τύπου Lamuyo και η πιπεριά γεμιστή CaliforniaWonder ή Π14 (Μακεδονίας).

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Επιστημονικές μελέτες έχουν καταγράψει αρκετά οφέλη για την υγεία που συσχετίζονται με την κατανάλωση της πιπεριάς. Καταρχήν, οι πιπεριές είναι σημαντική πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Α με μεγάλη αντιοξειδωτική δράση και αποτελεσματική εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την εναπόθεση χοληστερόλης στα τοιχώματα των αρτηριών. Επίσης, οι πιπεριές συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακού επεισοδίου, χάρη στην περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ. Τέλος, οι πιπεριές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν λυκοπένιο, αντιοξειδωτικό το οποίο έχει συσχετισθεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλών τύπων καρκίνου. Ιδιαίτερα, οι πιπεριές φαίνεται να είναι ένα λαχανικό που σχετίζεται με την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου ενώ διαθέτουν ευεργετική επίδραση στην πρόληψη του καταρράκτη και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Hill A, 2002, Developmental issues in attitudes to food and diet, Proceedings of the Nutrition Society, 61,σελ. 259-266
  • USDA National Nutrient Database, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 17/2/2013
  • Food and Drug Administration Center for Food Safetyand Applied Nutrition Dietary Message about Fruits and Vegetables, http://www.cfsan.fda.gov/~dms/labdg.html,τελευταία προσπέλαση 19/2/2013
  • Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, 2004, Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης,                                                    http://www.hhf-greece.gr/tables/FoodItems.aspx?l=el, τελευταία προσπέλαση 17/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)