21/03/19

Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου

Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου, την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019, ώρα 16:45, στο ξενοδοχείο EliteCityResortστην Καλαμάτα.

Ο Dr Antonio Giuseppe Lauro, Πρόεδρος του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου EVO IOOC, έρχεται για ακόμα μία φορά στην Καλαμάτα για ένα δωρεάν σεμινάριο με θέμα: “Πώς μπορεί η Ελλάδα να αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις της στο εμφιαλωμένο  εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο;”


ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ 
Πώς μπορεί η ελληνική βιομηχανία του ποιοτικού ελαιολάδου να αυξήσει τις πωλήσεις τυποποιημένου προϊόντος στις διεθνείς αγορές; Σήμερα, για να κατακτήσετε τις αγορές, δεν είναι αρκετό να μιλάτε μόνο για "εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο". 
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά ελαιόλαδα που πωλούνται με αυτή την εμπορική ονομασία, τα οποία αποπροσανατολίζουν τον καταναλωτή. Πρέπει λοιπόν να μιλήσουμε για τα χαρακτηριστικά της ποιότητας του προϊόντος. Οι επιχειρηματίες του κλάδου αναρωτιούνται: είναι η ποιότητα του προϊόντος ο βασικός παράγοντας στην εμπορική επιτυχίας;
Σήμερα δεν αρκεί μόνο η ποιότητα, αλλά χρειάζεται να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Προσοχή όμως, να θυμάστε ότι η ποιότητα είναι η βασική προϋπόθεση, χωρίς την οποία είναι ανώφελο να ξεκινήσει κάποιος μια εμπορική δραστηριότητα, ένα μπουκάλι και μια ετικέτα. 
Μέχρι τώρα για την προώθηση του ελαιολάδου χρησιμοποιούνται παραδοσιακά μέσα όπως τα συνέδρια, οι εκθέσεις, οι οδηγοί αγοράς κλπ., αλλά όλα αυτά πλέον δεν είναι αρκετά. Χρειάζονται και άλλα εργαλεία όπως οι ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ / ΠΓΕ), οι πιστοποιήσεις ποιότητας, η χρήση του διαδικτύου, τα κοινωνικά δίκτυα, VIMEO & YouTube κ.λπ. Η αλήθεια είναι ότι σε όλα αυτά, οι Έλληνες παραγωγοί έχουν επικεντρωθεί εδώ και καιρό, αλλά όπως προαναφέρθηκε, πρέπει να δημιουργήσουν ένα "σύστημα ποιότητας", το οποίο περιλαμβάνει νέους τρόπους προώθησης στην αγορά.
Σχεδιάζοντας μόνο μια φιάλη δεν αρκεί. Είναι απαραίτητο να υπάρχει μέσα σε αυτήν ένα προϊόν "Premium", το οποίο είναι αναγνωρίσιμο (γιατί να μην μιλάμε για πικρό και πικάντικο στους καταναλωτές;) και αυτό να τους κάνει να ερωτευτούν το προϊόν μας ήδη από την πρώτη δοκιμή;! 
Οι παγκόσμιοι διαγωνισμοί για το ελαιόλαδο αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, όπως ο EVO IOOC του οποίου είμαι Πρόεδρος και πραγματοποιείται στη Νότια Ιταλία τα τελευταία 4 χρόνια. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό, από την μία πλευρά, ανοίγει για τους νικητές την πόρτα σε ένα σύστημα προώθησης πολλαπλών καναλιών που προσφέρονται από τον διαγωνισμό όπως η προώθηση στο διαδίκτυο, κοινωνικά μέσα δικτύωσης, οδηγός αγοραστών, εκδηλώσεις, σεμινάρια, θεματικά συνέδρια κλπ., και από την άλλη πλευρά, συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας, ενθαρρύνοντας τις εταιρείες να προσφέρουν υψηλής ποιότητας "premium" προϊόντα. Αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα. Κανείς δεν θα σας καλέσει αν κερδίσετε έναν διαγωνισμό, εσείς πρέπει να εργαστείτε σε αυτό, να κάνετε στοχευμένες δράσεις μάρκετινγκ. Αλλά όλη αυτή η διαφημιστική δραστηριότητα - πρέπει να θυμάστε- εκθέτει επίσης τις εταιρείες σε σημαντικούς κινδύνους, οι οποίοι είναι πολύ υψηλότεροι από ότι είναι η έκθεσή σας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Εάν επιτευχθεί ένα επίπεδο ποιότητας "premium", αυτό πρέπει να διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου και αν είναι δυνατόν, να αυξηθεί. Διαφορετικά ο κίνδυνος απώλειας πιστών καταναλωτών είναι πολύ υψηλός.
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο απευθύνεται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου.
Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, τηλέφωνο 27210 62212, 62200, καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]
Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Παρακάτω θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα.
Αναλυτικό Πρόγραμμα 


ΕΝΟΤΗΤΑ Α’


16:45-17:00 Προσέλευση 

17:00-18:30


  • Είναι η ποιότητα ένας βασικός παράγοντας στην εμπορική επιτυχία;
  • Ορθές πρακτικές ποιότητας 
  • Δοκιμή και σχολιασμός διεθνών μονοποικιλιακών και πολυποικιλιακών ελαιολάδων
18:30-19:00 Διάλειμμα 
ΕΝΟΤΗΤΑ Β’ 


19:00-20:30 
  • Εξαγωγές ποιοτικού ελαιολάδου, σύγχρονες τάσεις της αγοράς
  • Συμμετοχή σε Διεθνείς Διαγωνισμούς - Η περίπτωση του EVO IOOC
  • Δοκιμή και σχολιασμός μονοποικιλιακών και πολυποικιλιακών ελληνικών ελαιολάδων