22/12/16

Athena International Olive Oil Competition 2017 (ΑΤΗΙΟΟC 2017)


Τη διοργάνωση του 2ου διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου «Αthena International Olive Oil Competition»(ATHIOOC) ανακοίνωσε η εταιρεία επικοινωνίας και οργάνωσης εκθέσεων Vinetum

O AΤΗIOOC 2017 θα διεξαχθεί στις 20 με 22 Μαρτίου 2017 στο Navarino Dunes, στην Costa Navarino με τη συμμετοχή 20 κριτών διεθνούς εμβέλειας από διάφορες χώρες. Τον περασμένο Μάρτιο, στην 1η του διοργάνωση στην Αθήνα, ο διαγωνισμός συγκέντρωσε 256 συμμετοχές από 10 χώρες και απένειμε 118 μετάλλια. Στόχος των διοργανωτών είναι ο διαγωνισμός αυτός να καθιερωθεί διεθνώς και να συμβάλλει στην αναγνωρισιμότητα του ελληνικού ελαιολάδου.

Η Μεσσηνία επιλέχθηκε φέτος από τους οργανωτές ως χώρος τέλεσης του διαγωνισμού επειδή είναι μία από τις σπουδαιότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, με το 1/3 περίπου της συνολικής ελληνικής παραγωγής. Επίσης, είναι η πατρίδα της ποικιλίας ελιάς «Κορωνέικη», που θεωρείται μία από τις καλύτερες στον κόσμο, λόγο για τον οποίο η καλλιέργειά της εξαπλώνεται διεθνώς. Η τέλεση του διαγωνισμού μέσα στον ελαιώνα και λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Παλάτι του Νέστωρα, όπου έχουν βρεθεί σημαντικές αρχαιότητες που αναδεικνύουν τον ελληνικό ελαϊκό πολιτισμό, θα επιτρέψει στους οργανωτές να ενημερώσουν τους κριτές για την ιστορία και την ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου. Όλοι οι κριτές είναι προσωπικότητες διεθνούς κύρους και διαμορφωτές κοινής γνώμης στις πατρίδες τους.

Ο AΤΗIOOC 2017 πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Το Ίδρυμα έχει σκοπό να προωθήσει την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη εστιάζοντας στην περιοχή της Μεσσηνίας, υποστηρίζοντας αντίστοιχες δράσεις και πρωτοβουλίες.

Η Ελλάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο, και με απόσταση η 1η στην κατά κεφαλήν κατανάλωση. Είναι, επίσης, η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής ελαιολάδου στην κατηγορία «έξτρα παρθένο». Αυτά τα στοιχεία και μόνο δικαιολογούν τη φιλοδοξία να καθιερωθεί στη χώρα μας ένας διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου.
Ωστόσο, εδώ πρέπει να προστεθεί και μία πολιτισμική διάσταση, το γεγονός δηλαδή ότι η χώρα μας είναι ουσιαστικά η πατρίδα του ελαιολάδου, η πρώτη στον κόσμο που εξημέρωσε την ελιά και στη συνέχεια ανέδειξε το ελαιόλαδο σε πολιτισμικό προϊόν.

Η ύπαρξη ενός μεγάλου, έγκυρου, διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου, που θα γίνεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, μόνο οφέλη μπορεί να προσκομίσει στο ελληνικό ελαιόλαδο. Ο διαγωνισμός ονομάζεται «Athena» γιατί φέρει το όνομα της θεάς Αθηνάς που δώρισε στην Αθήνα την ελιά και το όνομά της. Την πρώτη φορά οργανώθηκε στους πρόποδες της Ακρόπολης, φέτος στη Μεσσηνία και στο μέλλον θα «επισκεφθεί» διάφορες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας με σκοπό την ανάδειξή τους διεθνώς.

O ATHIOOC είναι ουσιαστικά ο μεγαλύτερος διαγωνισμός ελληνικών ελαιολάδων στον κόσμο, γεγονός που έχει τις εξής θετικές επιπτώσεις:
1) Συμβάλλει θεαματικά στην ποιοτική βελτίωση της ελληνικής ελαιοπαραγωγής. Τα ελαιόλαδα που βραβεύονται αποτελούν πρότυπο για όλους τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι αποκτούν έτσι συγκεκριμένους ποιοτικούς στόχους. Επιπλέον, η βράβευση ή όχι ενός ελαιολάδου αποτελεί για τον ίδιο τον ελαιοπαραγωγό πολύτιμη ενημέρωση ως προς την ποιοτική κατεύθυνση που έχει επιλέξει να ακολουθήσει.
2) Με την ύπαρξή του και μόνο συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της εικόνας του ελληνικού ελαιολάδου, η φήμη του οποίου απλώνεται και μέσω των βραβευμένων ελληνικών ετικετών, οι δε ξένοι κριτές που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα γίνονται πρεσβευτές των προϊόντων μας.
3) Συμβάλλει ουσιαστικά και άμεσα στην ανάπτυξη των πωλήσεων όλων των βραβευμένων ελαιολάδων στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Ειδικά σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, η οποία είναι ακόμα σε εμβρυακό στάδιο σε ό,τι αφορά την κατανάλωση premium ελαιολάδων, εκτιμάται πως ο διαγωνισμός θα είναι καθοριστικής σημασίας, όπως συνέβη με τον αντίστοιχο διαγωνισμό οίνων της Θεσσαλονίκης.
Ο διαγωνισμός πλαισιώνεται και από άλλες καινοτόμες γαστρονομικές δράσεις με απώτερο στόχο την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς premium ελαιολάδων. 

Την πρωτοβουλία και την επιμέλεια της οργάνωσης του διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου Αthena International Οlive Oil Competition έχει η εταιρεία επικοινωνίας Vinetum, με μεγάλη πείρα στην οργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων, διαγωνισμών και άλλων εκδηλώσεων υψηλού κύρους και απαιτήσεων. Πρόεδρος του διαγωνισμού είναι ο Ντίνος Στεργίδης και διευθύντριά του η Μαρία Κατσούλη, διαπιστευμένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου και 1η Σομελιέ Ελαιολάδου της Ελλάδος.
Περισσότερες πληροφορίες στο: www.athenaoliveoil.gr και στο 210 766 0560.
Ίδρυμα "Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου" 
Το Ίδρυμα "Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου" είναι ένα κοινωφελές ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα το οποίο ιδρύθηκε το 2011 προς τιμήν των Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Σκοπός του είναι να καταστήσει τη Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης, μέσα από την υποστήριξη και προώθηση σχετικών δράσεων. Ως τώρα έχει υποστηρίξει μία σειρά ενεργειών, που περιλαμβάνουν από έρευνα μέχρι εκπαιδευτικά σεμινάρια. Στο πλαίσιο ανάδειξης των τοπικών προϊόντων, υλοποιούνται δράσεις και μελέτες που αφορούν και στο ελαιόλαδο.
Αν επισκεφτεί κανείς σήμερα την περιοχή της Μεσσηνίας, τόπο προέλευσης της Κορωνέϊκης και της Καλαμών, δύο εμβληματικών ποικιλιών, εύκολα θα αντιληφθεί ότι το ελαιόλαδο θεωρείται βασικό τοπικό προϊόν, φημισμένο μάλιστα για την εξαιρετική του ποιότητα. Σε μια παγκόσμια αγορά όπου το ελαιόλαδο αποτελεί ένα προβεβλημένο αλλά έντονα ανταγωνιστικό προϊόν, η ποιότητα και η αναγνωρισημότητα του ελληνικού ελαιολάδου αποτελούν την ευκαιρία για ανάδειξη και καταξίωση στις διεθνείς αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου υποστηρίζει τη διοργάνωση ενός άρτιου και διεθνούς διαγωνισμού ελαιολάδου στην Ελλάδα όπως είναι ο ΑΤΗΕΝΑ INTERNATIONAL OLIVE OIL COMPETITION (ΑΤΗΙΟΟC) που φέτος φιλοξενείτε στη Μεσσηνία. Ο συγκεκριμένος διεθνής διαγωνισμός μπορεί να αναδείξει αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και να θέσει τα ελληνικά ελαιόλαδα στο επίκεντρο των εξελίξεων γύρω από την διεθνή αγορά ελαιολάδου.