09/11/15

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα στη Μεσσηνία 2015»

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ανοικτή ημερίδα με θέμα «Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα στη Μεσσηνία 2015» που διοργάνωσε το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” την Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Elite, στην Καλαμάτα. Την ημερίδα παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον πάνω από 170 παραγωγοί και επαγγελματίες της αγροτικής οικονομίας της Μεσσηνίας.

Στο πλαίσιο των δράσεων με στόχο να καταστεί η Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης, το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” παρουσίασε τα αποτελέσματα που πρoκύπτουν από συνεργασίες που αναπτύσσει και ανταλλάχθηκαν χρήσιμες γνώσεις και πληροφορίες μεταξύ των παραγωγών και των επαγγελματιών της αγροτικής οικονομίας της Μεσσηνίας για τις εξελίξεις και τις νέες δυνατότητες του αγροτικού χώρου. 

Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας σε πληθυσμό της Αμερικής σχετικά με την καρδιοπροστατευτική δράση του μεσσηνιακού ελαιολάδου το οποίο είναι πλούσιο σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη. Η εν λόγω μελέτη αφορά την επίδραση ελαιολάδου πλούσιου σε ελαιοκανθάλη στη συσσώρευση των αιμοπεταλίων σε υγιείς ενήλικες. Η συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Ντέιβις της Καλιφόρνια και στο Τμήμα ΄Ερευνας της Διατροφής του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Ένα επίσης θέμα της ημερίδας ήταν η παρουσίαση του κ. Δημήτρη Μπιλάλη σχετικά με τα πλεονεκτήματα των τοπικών ποικιλιών της Μεσσηνίας και τις δυνατότητες προώθησής τους. Ο κ. Σωτήρης Κουτσομήτρος, από το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έδωσε τις κατευθύνσεις για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική - “ΚΑΠ”, ενώ οι κύριοι Ιωάννης Κυριακόπουλος και Αντώνης Παρασκευόπουλος ανέλυσαν την επέκταση του “ΠΟΠ Καλαμάτα”. 
Η ημερίδα έκλεισε με την παρουσίαση του Εικονικού Μουσείου Μεσσηνιακής Διατροφής από τον κ. Ξενοφώντα Κάππα και την κα Μαρία Μαυρογένη, καθώς και με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων συνεργασίας του Ιδρύματος “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” με το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου, η οποία έγινε από τον κ. Βασίλη Δημόπουλο και την κα Ιωάννα Μηλιώνη. 

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημερίδας συντονίστηκε από τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Πελοποννήσου, κ. Δημήτριο Βελισσαρίου.

Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” θα ήθελε από την πλευρά του να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες καθώς και τους εισηγητές για τη συμβολή τους στη διεξαγωγή της ημερίδας και στο όραμα να καταστεί η Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης.