ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ
ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ
Το παντζάρι είναι γνωστό από την αρχαιότητα και ο Θεόφραστος το ονομάζει τεύτλον το μέλαν. Η γογγυλόριζα μαζί με ένα μικρό μέρος του φυλλώματος αποτελεί το βρώσιμο μέρος. Τα φύλλα του είναι μεγάλα και έχουν χρώμα πράσινο με κοκκινωπή απόχρωση. Οι σαρκώδεις γογγυλόριζες του παντζαριού βράζονται ως σαλάτα ενώ τα φύλλα καταναλώνονται διατηρημένα σε ξύδι ή μαγειρεμένα.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Το παντζάρι έχει υψηλή διατροφική αξία, ιδιαίτερα τα πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Α και C πράσινα φύλλα του. Αποτελεί εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος και μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, μαγγανίου και καλίου. Οι φυτικές ίνες του παντζαριού αυξάνουν το επίπεδο των αντιοξειδωτικών ενζύμων και τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων. Το παντζάρι είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές γλουταμίνης, ουσία απαραίτητη για την υγεία και τη λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα. Η βητακυανίνη, η χρωστική ουσία του φυτού που προσδίδει στο παντζάρι το μωβ-βυσσινί χρώμα του, αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα για την καταστολή της ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Hill A, (2002)’Developmental issues in attitudes to food and diet’, Proceedings of the Nutrition Society, 61,σελ. 259-266
  • Food and Drug Administration Center for Food Safetyand Applied Nutrition Dietary Message about Fruits and Vegetables, 15/02/2013, http://www.cfsan.fda.gov/~dms/labdg.html, τελευταία προσπέλαση 15/02/2013
  • Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, 10/2/2013 Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλον, http://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php, τελευταία προσπέλαση 10/02/2013
  • Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, 2004, ‘Πίνακες Διατροφικής Σύνθεσης’,                                                  http://www.hhf-greece.gr/tables/FoodItems.aspx?l=el, τελευταία προσπέλαση 14/02/2013
  • USDA National Nutrient Database, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/, τελευταία προσπέλαση 17/02/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)