ΣΤΑΦΙΔΑ
ΣΤΑΦΙΔΑ
Με τον όρο σταφίδα εννοούμε τον καρπό κάθε ποικιλίας αμπελιού, ο οποίος καταναλώνεται σε αποξηραμένη μορφή. Στην περιοχή της Πελοποννήσου συναντάται, κυρίως, η μαύρη Κορινθιακή ποικιλία ή Μαυρομάτα, εξαιρετικής ποιότητας προϊόν, ενώ η Σουλτανίνα αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη ποικιλία σταφυλιού για την παραγωγή σταφίδας μέσω απόλυτα φυσικών διεργασιών. Το γλυκό και άσπερμο σταφύλι συλλέγεται και αποξηραίνεται στον ήλιο του Αυγούστου για 15 ημέρες. Εν συνεχεία, ακολουθεί η συσκευασία στις σύγχρονες βιομηχανικές μονάδες της περιοχής ώστε να σταλεί εντός και εκτός Ελλάδας για να καταναλωθεί σκέτη ή ως συστατικό γλυκών και φαγητών. Κατά τον 19ο - 20ο αιώνα στη Μεσσηνία, η σταφίδα υπήρξε ένα από τα βασικότερα εξαγώγιμα προϊόντα
και κινητήριος δύναμη της τοπικής οικονομίας. Σήμερα η ποικιλία της κορινθιακής σταφίδας εξακολουθεί να απασχολεί μεγάλο αριθμό αγροτών. Καλλιεργούνται περίπου 45.000 στρέμματα και παράγονται 10.000 τόνοι ετησίως.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα καλλιεργείται μόνο στην Πελοπόννησο και είναι εξαιρετικής ποιότητας προϊόν. Η σταφίδα, ειδικότερα η Κορινθιακή σταφίδα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Περιέχει αρκετά ιχνοστοιχεία, όπως το κάλιο και το ασβέστιο, 35% φρουκτόζη και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (7% κ.β.). Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε απλά σάκχαρα όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη, τα οποία αποδίδουν άμεσα ενέργεια στον οργανισμό. Επίσης μικροσυστατικά, όπως η ρεσβερατρόλη, τα φλαβονοειδή και οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν σημαντικά στη διατροφή του ανθρώπου καθώς έχουν θετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα, βελτιώνουν την ενδοθηλιακή λειτουργία, έχουν θετική επίδραση σε καρκινικές καταστάσεις και παρεμποδίζουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης. Ακόμη η σταφίδα διαθέτει αντιοξειδωτικές δράσεις, οι οποίες αποδίδονται στο πολυφαινολικό της περιεχόμενο. Μια μικρομερίδα σταφίδας ισοδυναμεί με ποσότητα ίση με 2 κουταλιές της σούπας του συγκεκριμένου προϊόντος (~30 γρ.) και έχει ιδιαίτερη θέση στην πυραμίδα της Μεσσηνιακής διατροφής .
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Μεσσηνία net.gr, www.messinia.net.gr, τελευταία προσπέλαση 11/2/2013
2. Ελληνική Δημοκρατία, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Τι είναι το «ΚΑΛΑΘΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ»
http://ppel.gov.gr/2011/09/ti-ine-to-kalathi-proionton-periferias-peloponnisou/, τελευταία προσπέλαση11/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)