ΦΡΑΟΥΛΑ
ΦΡΑΟΥΛΑ
Η φράουλα ανήκει στα καλοκαιρινά φρούτα με βαθύ κόκκινο χρώμα. Στη Μεσσηνία καλλιεργούνται οι ποικιλίες Βεντάνα (πρώιμη), Καντόνγκα και Καμαρόσα στους Δήμους Μεσσήνης και Τριφυλίας. Έως τον 19ο αιώνα αποτελούσε είδος πολυτελείας, ενώ σήμερα αποτελεί το πιο δημοφιλές είδος μούρου στον κόσμο.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Οι φράουλες είναι σημαντική πηγή υδατανθράκων, βιταμίνης C, φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και καλίου. Το βαθύ κόκκινο χρώμα τους αποδίδεται στην περιεκτικότητά τους σε συγκεκριμένες αντιοξειδωτικές ουσίες. Ακόμη είναι πλούσια σε ανθοκυανιδίνες, που ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα και σε προαντοκυανιδίνες, που συμβάλλουν στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος και της καρδιάς.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • USDA National Nutrient Database, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 15/2/2013
  • Food and Drug Administration Center for Food Safety and Applied Nutrition Dietary Message about Fruits and Vegetables, http://www.cfsan.fda.gov/~dms/labdg.html/, τελευταία προσπέλαση 17/2/2013
  • Crujeiras AB, Parra MD, Rodrßguez MC, Martßnez de Morentin BE, Martßnez JA, 2006, A role for fruit content in energyrestricted diets in improving antioxidant status in obese women during weight loss, Nutrition, Jun:22(6), σελ. 593-9.
  • Edward Giovannucci, Alberto Ascherio, Eric B. Rimm, Meir J. Stampfer, Graham A. Colditz, Walter C. Willett, 1995, Intake of Carotenoids and Retino in Relation to Risk of Prostate Cancer, Journal of the National Cancer Institute, Vol. 87, No. 23, σελ. 1767-1776
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)