ΦΕΤΑ
ΦΕΤΑ
Η φέτα είναι ένα επιτραπέζιο, μαλακό λευκό τυρί με ευχάριστη και ελαφρώς όξινη γεύση και με ξεχωριστή θέση στο παραδοσιακό Ελληνικό τραπέζι. Η ονομασία της γεννήθηκε την εποχή της Ενετοκρατίας (17ος αι.) με προέλευση από τη λατινική λέξη fette (= λεπτά επίπεδα κομμάτια). Διαθέτει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), η οποία αναφέρεται αποκλειστικά σε τυρί που παρασκευάζεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα από πρόβειο ή μίγμα πρόβειου και γίδινου γάλακτος (όχι σε αναλογία υψηλότερη του 30%) της ίδιας περιοχής. Κατά την παρασκευή του τυριού, διαχωρίζεται το τυρόπηγμα από το τυρόγαλα. Αντίστοιχα, μοιράζονται τα συστατικά του: οι υδατάνθρακες και διάφορα άλατα παραμένουν στο τυρόγαλο, ενώ η πρωτεΐνη καζεΐνη και τα λιπαρά, παραμένουν στο τυρόπηγμα.
Το τυρόπηγμα τοποθετείται σε καλούπια για φυσική στράγγιση χωρίς πίεση και υποβάλλεται σε ξηρό επιφανειακό αλάτισμα. Στη συνέχεια, τοποθετείται σε υποδοχείς εντός θαλάμων ωρίμανσης για 15 ημέρες, με θερμοκρασία μέχρι 18 βαθμούς και υγρασία τουλάχιστον 85%. Η διαδικασία της ωρίμανσης συνεχίζεται σε άλλους θαλάμους για 2 μήνες με θερμοκρασία 2-4 βαθμούς και υγρασία 85%. Η φέτα καταναλώνεται ως συνοδευτικό του κυρίως γεύματος, με λίγο λάδι και ρίγανη, ψητή στα κάρβουνα με αρωματικά βότανα και σε τραγανές πίτες.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Η φέτα είναι ένα τρόφιμο ιδιαίτερης διατροφικής σημασίας, με σπουδαία οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Αποτελεί σημαντική πηγή ασβεστίου, πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης, βιταμινών (Α, D, συμπλέγματος Β) και ανόργανων αλάτων (φώσφορος). Η φέτα έχει λιγότερη λακτόζη από το γάλα και κρίνεται ως κατάλληλο για άτομα με δυσανοχή λακτόζης. Απαραίτητη είναι η κατανάλωσή της με μέτρο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε κορεσμένα λιπαρά (ελάχιστη λιποπεριεκτικήτα επί ξηρού 43%), και αλάτι.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, διεύθυνση βιολογικής γεωργίας, τμήμα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΠΕ, http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/POP-PGE/cheese-low40.pdf/, τελευταία προσπέλαση 19/2/2013
  • Food safety and cheese. Institute of food Science and Technology Position Statement, http://drinc.ucdavis.edu/dfoods5.htm/, τελευταία προσπέλαση 19/2/2013
  • National Dairy Council (2000). Cheese, http://www.nationaldairycouncil/org/nationaldairycouncil/nutrition/products/product_cheese. Pdf, τελευταία προσπέλαση 19/2/2013
  • USDA National Nutrient Database, www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/ search/, τελευταία προσπέλαση 19/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)