ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ
Υπάρχουν εκατοντάδες είδη βρώσιμων σαλιγκαριών. Το είδος, που συναντάται πιο συχνά είναι τα Δίμυτα, τα οποία έχουν ελαφρώς κωνικό καφετί κέλυφος και είναι μικρά σε μέγεθος. Τα σαλιγκάρια εντοπίζονται μετά από βροχή ή νωρίς το πρωί, όσο ακόμη διατηρείται η πρωινή υγρασία στα χόρτα και στο έδαφος σε δάση, καλλιεργημένα χωράφια, βουνά με χαμηλή βλάστηση και κήπους. Είναι ιδιαίτερα νόστιμα και παρασκευάζονται σχεδόν με όλους τους τρόπους, αφού πραγματοποιηθεί η διαδικασία καθαρισμού. Στη Μεσσηνία, αφού βραστούν, μαγειρεύονται γιαχνί με ντομάτα, μάραθο, μαρούλι, κρεμμυδάκι χλωρό, σπανάκι και τηγανιτά με αλεύρι, αφού πρώτα εξαχθεί το κρέας από το κέλυφος.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα σαλιγκάρια αποτελούν μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, χαμηλή σε θερμίδες και πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, τα σαλιγκάρια έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ενώ αποτελούν μια πλούσια πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων, ιδιαίτερα του σιδήρου, του καλίου και του μαγνησίου.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. BerdanierC., DwyerJ., FeldmanE., 2008, HandbookofNutritionandFood,CRCPress
2.Ευρωπαϊκή Ένωση. Γεωργία και Αγροτική Ανάπτυξη. Βιολογική Γεωργία. Κτηνοτροφία, http://ec.europa.eu/agriculture/organic/animal-welfare/husbandry_el, τελευταία προσπέλαση 23/2/2013
3.Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλον http://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php, τελευταία προσπέλαση 10/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)