ΠΙΣΩ
ΠΑΣΤΕΛΙ
Χρόνος προετ/σίας 15 λεπ
Χρόνος μαγ/τος 45 λεπ
Άτομα 12
Εκτέλεση:
Καβουρδίζουμε ελαφρά το σουσάμι και το αφήνουμε σκεπασμένο αφού το κατεβάσουμε από την εστία. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το μέλι και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προσθέτουμε το σουσάμι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να δέσει το μείγμα. Ύστερα, το απλώνουμε σε βουτυρωμένο ή λαδωμένο ελαφρά μάρμαρο ή ταψί. Ραντίζουμε με το λικέρ και στρώνουμε την επιφάνεια με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού ή της σπάτουλας. Το χαράσσουμε πριν κρυώσει. Σε κάθε κομμάτι προσθέτουμε αμύγδαλα.

Διατροφική αξία:
Το παστέλι συγκριτικά με άλλα τρόφιμα με παρόμοια ενεργειακή (θερμική) αξία, όπως σοκολάτες, ντόνατς, γεμιστά μπισκότα, είναι πλουσιότερο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ενώ παρά το γεγονός ότι περιέχει υψηλό ποσοστό λιπιδίων, δεν περιέχει χοληστερόλη και τα μονοκόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα υπερτερούν των κορεσμένων λιπαρών οξέων, με τα τελευταία να βρίσκονται σε μικρό ποσοστό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα επικρατούν το λινελαϊκό και το λινολινικό, απαραίτητα λιπαρά οξέα που ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει. Το παστέλι είναι εξαιρετικά πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φωσφόρο, κάλλιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Η υψηλή διατροφική αξία του παστελιού οφείλεται στα δύο βασικά συστατικά του: το μέλι και του σουσάμι. Το σουσάμι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην αντιμετώπιση του διαβήτη, προστατεύει από την αρτηριοσκλήρυνση και την υπέρταση, εμποδίζει ή επιβραδύνει χρόνιες ασθένειες, συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του ήπατος και διαθέτει αντιγηραντικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες. Έχει επίσης βρεθεί ότι η κατανάλωση παστελιού από διαβητικά άτομα προκαλεί μικρότερου βαθμού υπογλυκαιμία από αυτή που προκαλεί η κατανάλωση ψωμιού. Το παστέλι λοιπόν είναι ένα θρεπτική και υγιεινή επιλογή.

Ιστορικό:
Συνηθίζεται να πωλείται στα πανηγύρια και όχι μόνο. Φημισμένο και πολύ νόστιμο το παστέλι από το Ζευγολατιό Μεσσηνίας.

Πηγή: Χριστίνα Καραλέκα-Ντόνα (Καλαμάτα)

«Παραδοσιακή Κουζίνα Αγροτικών Περιοχών Πελοποννήσου 12/1977».

ΥΛΙΚΑ(1)

Σουσάμι

640g

Ζάχαρη

320g

Νερό

125g

Μέλι

160g

Λεμόνι

30g

Σύνολο

1275g

Εκτίμηση μαγειρεμένου βάρους(g) (2),(3),(5)

1211g



Περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά για τα 100g ωμών υλικών και για τα 100g μαγειρεμένου πιάτου(2),(3),(4),(5) :

 

ΥΔ/100g


ΥΔ/100g

μαγ.

ΠΡ/100g


ΠΡ/100g

μαγ.

ΛΙΠ/100g

ΛΙΠ/100g

Δ.Ι./100g

Δ.Ι./100g

Σουσάμι

16,9

8.9

17,2

9

51,2

27

8

4,2

Ζάχαρη

100

26

0

0

0

0

0

0

Μέλι

84,5

11

1,8

0.2

0

0

0

0

Σύνολο

 

46

 

9.2

 

27

 

4,2



ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ(4)

 

 

Kcal/100g

472

Υδατάνθρακες (g)

49

Λιπίδια(g)

28

Πρωτεΐνη (g)

9.8

Διαιτητικές ίνες (g)

4,2


Υλικά


  • 640 γρ. σουσάμι
  • 320 γρ. ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό
  • 160 γρ. μέλι
  • 1 λεμόνι (χυμό)
  • Λίγο λικέρ
  • Καβουρδισμένα αμύγδαλα
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)