ΠΙΣΩ
ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΣ ΚΟΚΟΡΑΣ ΜΕ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ ΞΙΔΙ ΚΑΙ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΕΣ ΣΤΑΦΙΔΕΣ
Χρόνος προετ/σίας 15 λεπ
Χρόνος μαγ/τος 45 λεπ
Άτομα 2
Εκτέλεση:
Αρχικά ετοιμάζουμε το κρέας. Το πλένουμε καλά και το κόβουμε σε κομματάκια και το τσιγαρίζουμε σε σιγανή φωτιά, με λίγο ελαιόλαδο και το κρεμμυδάκι. Μόλις ροδίσει, το σβήνουμε με κονιάκ και του βάζουμε φωτιά με έναν αναπτήρα(φλαμπέ). Περιμένουμε να σβήσει και αλατοπιπερώνουμε. Κόβουμε τις μισές ντομάτες σε κομματάκια, και τις άλλες μισές τις περνάμε από το τρίφτη, και τις ρίχνουμε όλες στην κατσαρόλα. Έπειτα, βάζουμε το βαλσάμικο, τις μισές σταφίδες, λίγη κανέλα και τα σκεπάζουμε σε σιγανή φωτιά, για 20 λεπτά περίπου.Σερβίρεται με χοντρά μακαρόνια πασπαλισμένα με μυτζήθρα.

Διατροφική αξία:
Το κρέας του κοτόπουλου αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, σιδήρου, φωσφόρου και μαγνησίου και περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως η Β12. Επίσης συστήνεται να αντικαθιστά το κόκκινο κρέας, και με βάση την μεσογειακή πυραμίδα μέχρι και 4 μικρομερίδες την εβδομάδα. Συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη κρέατος έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ολικά και κορεσμένα λιπαρά, οπότε και συστήνεται η κατανάλωσή του. Επίσης οι σταφίδες αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.

Ιστορικό:
Η συγκεκριμένη συνταγή ήταν η αγαπημένη των Μεσσήνιων τις χειμωνιάτικες μέρες μετά από τις δουλειές του χωραφιού.

Πηγή: Μαθιοπούλου Δήμητρα

Υλικά


• 500 γρ. χωριάτικος κόκορας (ή κοτόπουλο)
• 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
• 100 γρ. μαύρες σταφίδες
• 4-5 ώριμες ντομάτες
• 1 μεγάλο κρεμμύδι
• Λίγη κανέλλα, αλάτι, φρέσκο πιπέρι
• Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)