ΓΥΡΗ
ΓΥΡΗ
Η γύρη παράγεται στους ανθήρες των λουλουδιών από όπου τη συλλέγουν οι μέλισσες. Στη συνέχεια την εμπλουτίζουν με νέκταρ και την αποθηκεύουν στις κηρήθρες για την εκτροφή του γόνου. Η γεύση της γύρης είναι κατά το πλείστον πικρή αλλά υπάρχουν και φυτά που δίνουν γλυκιά γύρη. Η συλλογή της γίνεται με τη γυρεοπαγίδα, μια συσκευή η οποία εφαρμόζεται στην είσοδο της κυψέλης. Η κατανάλωση 15 γραμμαρίων ημερησίως καλύπτουν τις ανάγκες ενός μέσου βάρους άνθρωπο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η κατανάλωση γύρης πρέπει να ξεκινήσει με μικρή ποσότητα μέχρι να συνηθίσει το στομάχι.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Είναι η πλουσιότερη φυτική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και απαραίτητα αμινοξέα. Περιέχει κατά μέσο όρο 23% πρωτεΐνες, 5% λιπίδια, 27% υδατάνθρακες, σχεδόν όλο το σύμπλοκο των βιταμινών Β, βιταμίνη Η, βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και είναι πλούσια σε ανόργανα άλατα. Η γύρη αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων (προφύλαξη από εγκεφαλικές αιμορραγίες), ενισχύει τη συστολή της καρδιάς και έχει διουρητική δράση. Επίσης περιορίζει τη φλεγμονή και τη δυσφορία σε ασθενείς που υποφέρουν από την καλοήθη φλεγμονή του προστάτη. Τέλος συμβάλει στην ενδυνάμωση εξασθενημένων οργανισμών. Η χρήση της γύρης είναι διαδεδομένη και παρατηρείται διαρκής αύξηση της χρήσης της από ανθρώπους ως συμπλήρωμα διατροφής και ως τονωτικό. Απευθύνεται τόσο σε μικρές ηλικίες όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες γιατί προσφέρει ευεξία και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Η Παραγωγή γύρης, Πασχάλης Χαριζάνης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιερά Οδός 75, 11855 Αθήνα.
2. GraikouΚ, Kapeta S, Aligiannis N, Sotiroudis G, Chondrogianni N, Gonos E, Chinou I (2011) Chemical analysis of Greek pollen - Antioxidant, antimicrobial and proteasome activation properties. ChemCent J 5:33
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)