ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΠΡΑΣΙΝΑ
ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΠΡΑΣΙΝΑ
Είναι κατεξοχήν καλοκαιρινό λαχανικό και ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των φασολιών. Οι ποικιλίες, που καλλιεργούνται στο νομό Μεσσηνίας είναι το Πιχιάρικο ή Αμπελαφάσουλο του μέτρου, καθώς και οι ποικιλίες Τσαούλι και Ζαργάνα. Παραδοσιακά μαγειρεύονταν στην κατσαρόλα με την προσθήκη ελαιολάδου, κρεμμυδιού και τομάτας.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Τα πράσινα φασολάκια έχουν φτωχό θερμιδικό περιεχόμενο και μεγάλη διατροφική αξία, διότι είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C και Α (προστασία από αθηροσκλήρωση), βιταμίνη Κ (απαραίτητη για την σωστή πήξη του αίματος), μαγγάνιο, κάλιο, φυλλικό οξύ και σίδηρο. Επίσης, περιέχουν φυτικές ίνες, μαγνήσιο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, ασβέστιο, φώσφορο, αρκετές πρωτεΐνες και νιασίνη με καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, ενώ το μαγνήσιο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Hill A, 2002, Developmental issues in attitudes to food and diet, Proceedings of the Nutrition Society, 61, σελ. 259-266
2. Food and Drug Administration Center for Food Safetyand Applied Nutrition Dietary Message about Fruits andVegetables,
http://www.cfsan.fda.gov/~dms/labdg.html, τελευταία προσπέλαση 15/2/2013
3. Πίνακες Σύνθεσης Ελληνικών Τροφίμων, http://nutrition.med.uoc.gr/greektables/Main/main.htm/, τελευταία προσπέλαση 19/2/2013
4. Πολιτιστικός Οργανισμός ‘Δρόμοι της Ελιάς΄, 2011, Αγροτικά Προϊόντα & Γαστρονομική παράδοση της Μεσσηνίας - Παρόν και Μέλλονhttp://www.olivetreeroute.gr/gr/index.php/, τελευταία προσπέλαση 10/2/2013
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)