ΠΙΣΩ
ΜΠΛΟΥΓΟΥΡΙ ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ
Χρόνος προετ/σίας 15 λεπ
Χρόνος μαγ/τος 60 λεπ
Άτομα 6
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε 6-7 κιλά νερό.Προσθέτουμε λίγο-λίγο το μπλουγούρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι, το βράζουμε πολύ καλά για μια ώρα και ανακατεύουμε συνέχεια για να μη κολλήσει. Όταν πήξει όποιος θέλει προσθέτει λίγο φρέσκο γάλα. Στη συνέχεια το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για να σφίξει.Το βάζουμε σε ταψί και το κόβουμε κομματάκια. Αν θέλουμε προσθέτουμε κανέλλα.

Διατροφική αξία:
Πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακές, φυτικές ίνες και σε διάφορες βιταμίνες μεταξύ των οποίων και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για την ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού. Επίσης περιέχει μεγάλες ποσότητες μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως το μαγγάνιο. Η προσθήκη γάλακτος αυξάνει την περιεκτικότητα του σε ασβέστιο και πρωτεΐνες.

Ιστορικό:
Στην Μάνη το προσέφεραν σε γιορτές, γάμους και περισσότερο στις βαφτίσεις.

Υλικά


• Ένα κιλό μπλουγούρι (σιτάρι κοφτό σε μύλο, μηχάνημα να αλέθεις το σιτάρι με το χέρι)
Γενικά
Συνταγή
Browse
(Προαιρετικό)