Τα Ψυχοσάββατα είναι ημέρες αφιερωμένες στους νεκρούς, δηλαδή τα δύο Σάββατα των εβδομάδων Κρεατινής και Τυρινής, καθώς και της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής. Από την Παρασκευή η νοικοκυρά ζυμώνει λειτουργίες, δηλαδή ψωμί με τύπωμα από το σφραγίδι και βράζει σιτάρι για να φτιάξει κόλλυβα. Το Σάββατο το πρωί οι πιστοί πάνε στην εκκλησία μαζί με τις λειτουργίες και τα ονόματα των νεκρών για να τα μνημονεύσει ο παπάς και μοιράζουν κόλλυβα στον κόσμο. Στο χωριό Μαρίνα της Οιχαλίας το βράδυ της Παρασκευής τα παιδιά του χωριού μαζεύονταν σε φιλικά σπίτια για να φάνε ψυχούδια, δηλαδή πολύ μικρά ψωμάκια με διάμετρο ίση με το σφραγίδι της νοικοκυράς. Μαζί με τα ψυχούδια τα παιδιά έτρωγαν τυρί φέτα, συκοκάρυδα, αμύγδαλα και λαλάγγια, που τους πρόσφερε η οικοδέσποινα.